Isabella Kärrman går den nya undersköterskeutbildningen Foto: SVT

Många sökande till ny utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på undersköterskor i Värmland är stor och det behöver rekryteras fler för att täcka det framtida behovet. I Kristinehamn har man lyckats få unga till yrket med hjälp av en speciell utbildning.

I Kristinehamn startades i början av mars en ny undersköterskeutbildning. Den går ut på att du jobbar samtidigt som undersköterska samtidigt som du läser till yrket. 25-åriga Isabella Kärrman är en av 22 elever. Hon har vikarierat som undersköterska länge blev glad när möjligheten att utbilda sig dök upp.

– Jag trivs ju så bra inom det här och har känt det länge. Så varför inte jobba och lära mig det jag vill göra, säger hon.

Framtidsyrken få söker

Läs mer: I Filipstad ska prao locka ungdomar till vården

Läsa samtidigt

Precis som Isabella Kärrman har samtliga av hennes klasskamrater tidigare vikarierat som undersköterska. Utbildningen riktar sig nämligen till de som varit vikarier men tvingats att sluta på grund av att de inte har någon utbildning inom ämnet. Det finns krav på att personalen ska vara utbildad och därför har många vikarier inte kunnat få en anställning.

– Därför har vi gjort möjligt att man kan fortsätta att läsa samtidigt som man jobbar hos oss. De erbjuds en anställning och möjlighet att studera samtidigt, säger Anne Hölmebakk, som är verksamhetschef på socialförvaltningen, och fortsätter.

– På det viset får vi utbildade, mycket välmotiverade medarbetare här.

Läs mer: Startår ska ge undersköterskor jobbgaranti

Ett bristyrke

Undersköterska är ett stort bristyrke, enligt siffror från SCB kommer det saknas cirka 3000 utbildade undersköterskor i Värmland år 2025. Det beror bland annat på att det är fler som blir äldre och därmed blir behovet av vård större.

– Vi behöver få de duktiga ungdomarna, de som vill jobba hos oss. De behöver få en teoretisk grund och vi kommer behöva rekrytera väldigt många. Att satsa på vård och omsorg är en säker karriär idag, säger Anne Hölmebakk.

Till den nystartade utbildningen i Kristinehamn var det hela 58 sökande till de 22 platserna. Men bland yngre som nu ska börja gymnasiet verkar inte samma intresse finnas. Till tjugo platser på vårdprogrammet i Kristinehamn var det bara tolv sökande, varav sju var obehöriga.

Har bytt bana

Isabella Kärrman är en de som bytt riktning från det hon valde på gymnasiet. Då läste hon hotell och restaurang-programmet men när hon började vikariera som undersköterska insåg hon att hotellbranschen inte var det hon vill ägna sig åt.

– När man är 16 år och står där och ska välja vad man vill jobba med i framtiden, det är inte helt lätt. Så här nästan tio år senare har man kommit på att ”nej, nu vill jag göra något annat”, säger hon med ett leende på läpparna.

Och det är att vara undersköterska?

– Ja det är det, svarar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidsyrken få söker

Mer i ämnet