Foto: Rebecka Hugosson

Mats får har vaktats hela natten

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslutet om skyddsjakt på den varg som attackerat och dödat 17 av hans får, har Mats Erikssons grannar och vänner i Gräsmark utanför Sunne vakat över fåren hela natten.

– Jag är trött, sliten och har mentalt ont i själen. Jag känner uppgivenhet. Efter första attacken då tänkte jag att varför skulle inte jag bli attackerad om andra har blivit det. Så det tog mig inte så hårt. Men i förrgår gjorde det ont. Man får en klump i halsen, säger han.

Natten har varit lugn och ingen varg har synts till.

–En del tycker att vargen inte ska få finnas här, att den inkräktar på vårt leverne så det finns många varianter vad man tycker och tänker. För min del vill jag bara kunna freda mina djur och ha dem i säkerhet.

Nu fortsätter Mats och hans grannar att hålla vakt, i alla fall veckan ut:

– Det är resurskrävande att få vänner och bekanta att sitta dygnets mörka timmar också. Vi får se hur långt det går och hur långt det räcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.