Det bubblar, puttrar och sjuder hos de värmländska matproducenterna. När de slog sig ihop i en branschförening NIFA för ett år sedan var de 18 stycken. Idag ingår 40 företag, flera nystartade, till exempel Rawchokladfabriken i Arvika, Solbacka Källa med länets första mineralvatten på flaska och Karlstadsortens Mejeriförening med ostar.
”Många vill handla lokal mat”
Redan etablerade företag vidareutvecklar verksamheten. Värmlandspotatis ska på försök sälja skalad och skuren potatis, Grön Kos färdiga rätter kommer att marknadsföras över hela landet, Torfolk har börjat med osötad lingonsylt och smaksätter andra burkar med balsamico.
– Det är utmärkt att få tillfälle att både prata med producenterna och prova deras produkter på det här sättet, konstaterade ICA-handlaren Thomas Pennerud. Lokalt producerad mat är bra, men det måste också vara kvalitet och kvaliteten har ökat och blivit riktigt bra med åren. Vi som handlare måste nog bli bättre på att presentera det närproducerade ute i butikerna. Där finns en hel del att göra, för många kunder vill handla lokalt producerad mat.