Mer än 800 i kö till BUP – nu lovas bättring

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar BUP i Karlstad för sina årslånga köer.

 Idag väntar 811 värmländska barn och ungdomar på utredning och behandling vid BUP.

När Åsa Fredriksson vid upprepade påringningar varje gång fick svaret att kötiden var två år, anmälde hon kösituationen på BUP till IVO. Inspektionen stöder Åsa och riktar nu kritik mot Landstinget i Värmland, men har också valt att på eget initiativ göra en mer övergripande undersökning av de långa väntetiderna vid BUP i Värmland.

– Det finns säkert föräldrar som undrar varför vi inte får vår son undersökt, men man säger ju inte till var och varannan att vi har stått i kö i ett och ett halvt år, säger Åsa Fredriksson som väntar på en utredning av sin son på BUP.

Men nu kan ovissheten snart vara över. Åsa har efter 1½ år äntligen fått tid på BUP för att utreda sonens psykiska hälsa.

– Vi tänkte att när han bara var 3½ år att det då var gott om tid till dess skolan börjar, men nu är han redan 5½ år, skolan börjar snart och vi har ännu inte kommit fram till en neuropsykiatrisk utredning.

”Vi kan inte ha det så här”

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad har fått en ny verksamhetschef – Els Den Teuling. För några år sedan arbetade hon som psykiatriker vid kliniken, sedan i höstas är hon dess chef. Hon lovar snar bättring.

– Vi kan inte ha det så här. Vi måste vara tillgängliga för alla värmländska barn och ungdomar. De ska inte behöva vänta mer än högst tre månader, säger Els Den Teuling.

Med hjälp av inhyrda resurser ska kön nu betas av och genom en ny arbetsmetodik ska flödet genom BUP kunna ökas och kön minska.

– Jag känner väldigt stort stöd från divisionschefen och sjukhusledningen att genomföra de här förändringarna, säger Els Den Teuling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.