Foto: Tomislav Stjepic

Migrationsverket är skyldig Filipstad 40 miljoner

Publicerad

Filipstads kommun väntar på över 40 miljoner kronor från Migrationsverket. Myndigheten hinner nämligen inte betala ut pengarna till kommunerna eftersom ansökningarna är så många.

Och nu måste kommunen kanske låna pengar för att klara likviditeten, det säger Torbjörn Parling (S), vice ordförande i kommunstyrelsen till Värmlands folkblad.

– Vi har varit på Migrationsverket flera gånger och det skedde en skärpning, i början av året var skulden till oss nere i omkring 15 miljoner men nu växer summan hela tiden, säger Torbjörn Parling till VF.

Största delen av pengarna som Migrationsverket måste betala ut till kommunen gäller ensamkommande barn som kommunen måste utreda och placera, både inom kommunen och i andra kommuner, enligt Per Gruvberger (S). Ansökningarna går igenom men Migrationsverket hinner inte betala ut pengarna i samma takt.

–  Vi kommer alltid att ligga ute med 15-20 miljoner eftersom det släpar efter men inte så stora summor som det är nu, säger Gruvberger till VF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.