Foto: TT

Miljöpartiet ändrar sig om flygupphandling

Uppdaterad
Publicerad

Nu ändrar sig Miljöpartiet i Karlstad när det gäller upphandlingen av flyglinjen Karlstad–Jönköping–Frankfurt.

– Vi har ändrat oss sedan kommunstyrelsen. När vi har funderat på saken har vi kommit fram till att det här är väldigt höga kostnader för våra skattebetalare, säger kommunalrådet Monika Bubholz (MP).

Det betyder att den politiska majoriteten inte klarar att hålla ihop när det gäller frågan om upphandling av flygtrafik.

– Majoriteten vet att det här är en svår fråga för oss, de har förståelse för att vi ställer oss utanför här, säger Monika Bubholz.

Inget alternativ

I kommunstyrelsen sa hon ja till förslaget.

– Det var väldigt snabba ryck inför det och vi hann inte ha en bra intern debatt, säger hon.

Men något alternativ till den upphandling som gjorts kan partiet inte presentera.

– Det är svårt att säga, det är ju svårt att få trafik till Karlstad utan att upphandla den. Men det är höga kostnader och vi borde se till att vi lägger de kostnaderna på resenärerna istället. men exakt hur man konstruerar det kan jag inte säga, säger hon.

Beslut på torsdag

På torsdag tar kommunfullmäktige beslut om avtalet som tecknats med flygbolaget BMI Regional för linjen Karlstad–Jönköping–Frankfurt, som kostar 23,8 miljoner kronor per år.

Karlstads kommun ska enligt avtalet betala 8,4 miljoner, Region Värmland lika mycket och Jönköpings kommun 7 miljoner kronor.

Vänsterpartiet har tidigare sagt nej till upphandlingen. Miljöpartiet tänker inte delta i beslutet.

Men om inte fler partier ångrar sig i sista stund finns det en majoritet i kommunfullmäktige för att säga ja till upphandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.