Från kvällens fullmäktigemöte Foto: SVT

Moskéfrågan upp i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällens kommunfullmäktige kom frågor upp kring det eventuellt moskébygge på Rud i Karlstad. Anledningen är den interpellation som Sverigedemokraterna ställde till kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) i januari.

Frågan om bygget av en moské i Karlstad har blivit en riktig långkörare. Just nu pågår andra utredningsomgången enligt plan- och bygglagen, och ärendet väntar på ett första beslut i stadsbyggnadsnämnden. Under ärendets gång har det kommit in rekordmånga synpunkter på förslaget, och kommunen arbetar på flera plan med att besvara allmänhetens frågor.

Nio frågor

I januari ställde Sverigedemokraternas Ljubica Jasic Modin nio frågor till Per-Samuel Nisser (M) som ska tas upp under kvällens debatt i kommunfullmäktige. Frågorna handlar bland annat om vad kommunen gör för att motverka radikalisering och hedersrelaterat våld och hur Islamiska kulturföreningen redovisar finansieringen av moskén. Men också hur kommunen hanterar parkeringsbehovet och risken att begravningar som hålls i närbelagda svenska kyrkan störs av verksamheten.

Moskébygge i Karlstad

Motverka radikalisering

När mötet kommer fram till frågorna läste Per-Samuel Nisser upp dem och svarade sedan på frågorna i turordning. En fråga som ställts av SD är vad kommunen gör för att motverka radikalisering.

– Man ska möta Karlstadborna med respekt. Det gäller alla Karlstadbor oavsett kön, religion, politisk inställning eller annat. Vi jobbar redan idag enligt en handlingsplan för att motverka extremism och arbetar förebyggande mot grupper där det finns risk att hedersrelaterat våld kan förekomma.

Fråga om finaniseringen

En fråga som Ljubica Jasic Modin (SD) återkommer till under debatten är den om kommunen känner till hur Islamiska kulturföreningen redovisar finansieringen av moskén. Nissers (M) svar på frågan är att han inte har undersökt detta.

– Det är Viktigt att ha koll på finansieringen annars finns risk att det finansieras med pengar från Saudi-Arabien, säger Ljubica Jasic Modin (SD).

Hon berättar om artiklar hon läst kring utländsk finanisering av moskéerna i Örebo och Gävle.

– Efter allt det som jag har sagt, jag förstår inte varför man inte har begärt den här informationen, det är skrämmande, säger hon.

”Var ska folk parkera?”

En fråga som också tas upp flera gånger och som SD verkar vara angelägna att få svar på är den om hur parkeringarna skulle räcka till för de som ska besöka moskén.

– Parkeringarna kommer inte räcka, jag har väldigt svårt att tro det faktiskt. Det kommer att bli en samlingsplats för muslimer från hela Värmland. Det här är inte genomtänkt, hävdar Ljubica Jasic Modin (SD.

– Parkeringarna är jag inte orolig för. Kompetensen att planera detta finns hos Stadsbyggnadsnämnden och jag litar deras bedömning, säger Per-Samuel Nisser (M).

När det gäller risken att någon som håller begravning i svenska kyrkan störs av böneutrop svarar Nisser (M) han bedömer att olika byggnader för olika föremål kan ligga i samma område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet