Jan Wissén, biträdande chef för avdelningen för utveckling av beredskap på MSB. Foto: MSB/TT

MSB: ”Vi känner till kritiken”

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kritiseras hårt i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag. Men från MSB:s sida menar man att det finns uppenbara felaktigheter i artikeln, samtidigt som man säger sig förstå kommunernas kritik.

MSB:s uppgift är att utveckla samhällets förmåga att förbygga och hantera olyckor och kriser och ge stöd åt kommuner och andra myndigheter. Enligt en undersökning som gjordes av studenter vid Mittuniversitetet är en stor del av landets kommuner kritiska till myndighetens arbete.

– Vi känner till kritiken om att vi inte är tillräckligt tydliga och att vi inte når ut. Självklart måste vi fundera på varför vi inte lyckas bättre. Vi har en hel del förbättringsåtgärder och framför allt väldigt mycket stöd till kommunerna. MSB är ju inte en myndighet som kan gå ut och peka med hela handen utan vårt uppdrag är att stödja och samordna, säger Jan Wissén, biträdande chef för avdelningen för utveckling av beredskap.

Diskussionen behövs

Han menar att den svenska krisberedskapen involverar både privata och offentliga aktörer på lokal såväl som nationell nivå och att diskussionen behöver involvera alla parter.

– Generellt tycker jag att det är jättbra att man för en diskussion om svensk krisberedskap. Det behövs, för det är inte bara en aktör som har ett ansvar även om MSB, i det här fallet, har en otroligt viktig och central roll, säger Jan Wissén.

Innehåller felaktigheter

Men han är också kritisk till artikeln som han menar innehåller flera felaktigheter.

– Jag kan tycka att det är lite väl kategoriska uttalanden som är baserade på en enkät, även om den är nog så viktig. I artikeln finns det också en del uppenbara felaktigheter om till exempel pengar som fördelas utan att det finns någon genomtänkt målbild.

Jan Wissén menar också att myndigheten inte fick till uppgift att utvärdera sig själv utan komma med förslag på hur krisberedskapen ska utvecklas. Men han ser också att MSB skulle kunna bli effektivare.

– Vi skulle i ännu större utsträckning komma ut till kommuner och länsstyrelser och till andra aktörer också och berätta vilket stöd vi kan ge och vilka verktyg vi har, både i form av utbildningar, metodstöd, stöd till hur man ska leda och samordna insatser. Där behöver vi bli bättre, det är ju alldeles uppenbart eftersom den här kritiken finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.