Musinvasionen ser ut att ha nått sin kulmen

Musinvasionen kan snart vara över

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har skadedjursbekämparna i Värmland haft det hektiskt eftersom det har förekommit ovanligt mycket möss i länet. Men nu anar de början på slutet för årets musinvasion.

Per Samuelsson arbetar med skadedjursbekämpning i Värmland, och han har haft några riktigt hektiska månader. Mössen kommer in i husen när det blir kallt och kan ställa till ordentlig skada eftersom de gillar att gnaga på elledningar.

– Det har varit jättemycket möss i år, det mesta vi haft på tre, fyra år, säger han.

Men han tror att det snart kommer att vara slut på det värsta av årets musinvasion. Han har redan börjat se att de har minskat i antal.

– Främst är det förmodligen snön som har börjat komma på allvar. Norra Värmland har mer snö och då blir det genast mycket mindre möss. Förhoppningsvis får vi ha kvar snön här nere också, kommer det lite till så blir det ännu bättre.

Möss gillar inte snö?

– Jo, visst gör de det, men det är lite svårare för en pytteliten mus att hitta fram till ett stort hus när man är under två decimeter snö, man ser inte så bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.