Mystiska tejpbitar oroar Hammaröbor

Uppdaterad
Publicerad

Det råder både förvirring och oro i grannskapet vid Edsviken i Skoghall. Anledningen är att klisterlappar i olika färger av okänd anledning har dykt upp på brevlådorna i området.

– Jag bor ju i ett parhus och min granne hade ingen lapp på sin brevlåda, och jag har en lapp. Jag har en annan granne som heller inte har någon lapp på sin brevlåda. Då undrar man ju: varför är det utmarkerat?, frågar sig Anki Carlsson, som bor i kvarteret.

Enligt polisen kan ibland tidningsbud märka ut postlådor för att lätt kunna sortera vilken tidning som ska placeras i vilken låda. SVT Nyheter Värmland har varit i kontakt med både Tidningstjänst och PostNord och ingen av dem känner till att någon märkning ska ha skett i Edsviken eller i Värmland i stort.

Har ej kunnat kopplas till brott

Anki Carlsson, som hittade en blå klisterlapp på sin brevlåda, prenumererar inte ens på en dagstidning.

– I vissa fall har vi ju haft bekymmer med att det skulle kunna ha med kriminalitet att göra och att man helt enkelt vill veta om folk är hemma eller inte, menar Polisens presstalesperson i Värmland, Stefan Wickberg.

Men presstalesmannen tillägger att det i Värmland inte funnits ett enda fall där utmärkning har kunnat kopplas till inbrott.

– Jag har hört på nyheterna att det har varit lite inbrott i Värmland, och då börjar man ju att dra öronen åt sig, för att man har hört att det kan vara markerat, säger Anki Carlsson, när hon får frågan om varför tanken om inbrottsstrategier ligger nära till hands.

Prata med grannar

I händelse att en utmärkning, mot förmodan, skulle ske för kriminell verksamhet tipsar Wickberg om vad en privatperson kan göra i ett läge som det här.

– Vårt tips, det blir ju helt enkelt att prata med grannar om de har upptäckt samma sak, och sedan hjälpas åt med att hålla ögonen öppna, avslutar Wickberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.