Rallyt kostade mest Foto: TT

Nära startskott för Svenska rallyt

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det exakt en månad kvar till Svenska rallyt. I Torsby, där man i år tagit över serviceplatsen från Karlstad, stiger nu nervositeten. Det fattas nämligen funktionärer.

Vintern har lagt sig över Torsby. Rimfrosten får träden att glittra och snön ligger tung över området vid Valberget där serviceplatsen ska ligga och två specialsträckor ska köras. Och i motsats till hur det var i fjol vid den här tiden så skapar inte väderläget någon oro.

– Det ser fantastiskt bra ut. det är bra tjäle i marken och snöförhållandena har börjat rätta till sig. Det ska ju komma mer snö under veckan också så det ser bra ut, säger Lars Sätherberg som är MK Rattens sträckchef för specialsträckorna åtta och 18 i årets rally.

Svenska rallyt 2017

Inga sömnlösa nätter för din del, alltså?

– Det har varit ganska många sömnlösa nätter men nu har det börjat lätta på trycket, säger Lars Sätherberg.

Fattas funktionärer

Just nu är det lugnt och stilla vid flygplatsen i Torsby. Annat blir det när rallyt är i gång. Då kommer det vara full fart ute på landningsbanan där serviceplatsen ska ligga. Men för att allt ska fungera så krävs det runt 600 funktionärer. I dagsläget fattas ett hundratal.

– Ja, det fattas ju funktionärer. Vi ligger på våra kontakter hela tiden och jobbar på att få hjälp från andra föreningar också, säger Gunilla Hilmersson som är ordförande i MK Ratten.

Det är MK Ratten som ansvarar för serviceområdet vid flygplatsen och de två specialsträckorna. Tillsammans med SK Bore och Torsby kommun arbetar de nu febrilt med att få fram de funktionärer som fattas.

– Givetvis är man nervös. det är man väl ända tills rallyt är över. Men jag tror att vi ska ro det i land, säger Gunilla Hilmersson om den rådande funktionärsbristen.

Fulla boenden

Så nu går telefonen varm?

– Den går varm, ja!

 Någon brist på rum för de gästande rallybesökarna verkar det dock inte bli. Även om de flesta hotellen redan är fullbokade så finns det rum att tillgå.

– De kommersiella boendena är i princip fulla. Men det finns några enstaka campingstugor kvar och gott om privat boende. Vi har fått väldigt fin respons från folk i bygden så det finns gott om privata boenden fortfarande, säger Mats Olsson som är turistchef i Torsby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt 2017

Mer i ämnet