Foto: SVT

Nej till förlängd vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen förlängd jakttid – det har nu Naturvårdsverket beslutat.

Länstyrelserna i Värmland och Örebro har ansökt om förlängning av jakttiden för licensjakt på varg. I dag kom Naturvårdsverkets beslut – verket medger inte förlängd jakt.

– Vi har diskuterat frågan och gör bedömningen att det i dagsläget inte finns tillräckligt starka skäl att göra avsteg från föreskrifterna, säger Gunilla Ewing Skotnicka, sektionschef på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Jakten skulle ha pågått mellan den 2:a januari och 15:e februari, men har inte kunnat starta eftersom beslutet överklagats. I morgon klockan 14.00 kommer beskedet från Förvaltningsrätten om det blir någon jakt över huvudtaget.

– Det här betyder att om det blir klartecken för jakt imorgon kommer den bara att kunna pågå i tre dagar, säger länstyrelsens rovdjursansvariga Maria Falkevik.

– Det blir en väldigt kort jakt i så fall, och dessutom är det tveksamt hur mycket man kan jaga eftersom det saknas spårsnö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.