Newrozelden har tänts på Kronoparken i Karlstad. Foto: SVT

En ny dag firas på Kronoparken

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll firar hundratals olika människor Newroz, kurdiska och persiska nyåret. Bland annat firas det på Kronoparken i Karlstad.

Det är kurdiska unionföreningen tillsammans med kurdiska ungdomsföreningen som arrangerar festen på Kronoparken. Det nya året börjar samtidigt som den första dagen av vår, men det har också att göra med den legendariska berättelsen om hur just den dagen har blivit Newroz, eller ”Ny dag” som det betyder.

– Vi bjuder in kurdiska, afghanska och alla andra föreningar och alla att delta i firandet. Vi tänder en stor brasa och det kommer blir dans och musik, säger Hakim Alipour som är ordförande i Kurdiska Ungdomsföreningen i Karlstad och en av arrangörerna.

Totalt samlades ett 300-tal personer för att fira på Kronoparken på måndagskvällen.

Legenden bakom Newroz

Enligt legenden var Zuhak en grym kung. En dag kom Satan i form av en snygg tjej och Zuhak bad Satan att kyssa honom på axlarna. Efter att Satan kysste Zuhak på axlarna, kom två stora och aggressiva ormar ut över Zuhaks axlar. Ormarna ville inte lugna ner sig. Zuhak fick veta att ormarna kommer att lugna ner sig om de fick äta två unga killars hjärnor varje dag.

Därför började Zuhaks armé att fånga unga män och föra dem till kungens kök. Men där fanns det kockar som varje dag räddade en ung kille genom att en dödades och hans hjärna blandades med ett djurs hjärna och den andra killen friades och kunde gömma sig bland bergen.

I landet fanns det en smed som hette Kaveh. Hans söner dödades och hade blivit mat till Zuhaks ormar. Kaveh tänkte hela tiden på hämnd och att döda Zuhak. Han gick till bergen och med hjälp av de som flytt startade han en kamp mot Zuhak. Till slut besegrade Kaveh Zuhak och hans ormar.

Efter det tände Kaveh eld på alla stora berg i landet så att alla fick veta att Zuhak var död och folket var befriat. Den dagen var ny och ljus dag och har blivit Newroz, vilket betyder ”Ny dag”. Folk firar varje år den dagen och tänder stora eldar. Dagen har också blivit nyår för kurder och perser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.