Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: TT

Nioåring opererades på fel sida av halsen

Uppdaterad
Publicerad

En nioårig pojke skulle få en spottkörtelcysta borttagen på höger sida i halsen. Men när pojken senare vaknade upp ur narkosen upptäcktes att en körtel tagits bort på vänster sida.

– Ett fruktansvärt misstag, skriver pojkens mamma i anmälan.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar nu öron- näs- och halssjukvården vid Centralsjukhuset i Karlstad efter förväxlingen.

IVO konstaterar att patienten opererades på fel sida av halsen och bedömer att patienten har drabbats av en vårdskada men att han inte fick några bestående men. Men som en följd av förväxlingen orsakades dock patienten av ett övergående men onödigt lidande i form av postoperativ smärta. ”Den felaktiga operationen med narkos medförde även en onödig risk för komplikationer” skriver IVO i sitt beslut.

Landstinget i Värmland har vidtagit flera åtgärder, bland annat infört en rutin för sidomarkering inför kirurgiska ingrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.