Nis tillbaka i Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i morse kom utvisade Nis Beqiri och hans familj tillbaka till Filipstad från Kosovo. Planet var flera timmar försenat från Pristina, och det var en trött men lycklig familj kom till Filipstad klockan sex i morse.

– Jag har saknat Filipstad mycket. Det är bättre än jag kan beskriva, säger Besa Musa.

Värmlandsnytt har tidigare berättat om cp-skadade tolvåringen Nis, som får näring genom en peg i magen eftersom han har svårt att äta. Familjen utvisades till Kosovo, trots att hans mamma Besa Musa berättade att de inte fått någon hjälp från vården av hennes son i Kosovo. 

Utvisningen av Nis

Familjens fall fick stor uppmärksamhet både i kosovanska och svenska medier. Dessutom engagerade sig många privatpersoner via sociala medier och skänkte pengar till familjen.

Jobb och uppehållstillstånd

Nu, två månader senare, har Besa Musa ett jobb i Filipstad, och därmed också uppehållstillstånd för sin familj i Sverige. Hon har fått en anställning på ett assistansföretag som kommunikatör och vägledare för andra familjer som behöver stöd.

Det blev inte många timmars sömn för familjen i natt, men i dag börjar ett nytt kapitel. Det nya livet, med en annan framtid, speciellt för Nis. Och Besa Musas telefon går varm. Det är både journalister och vänner som hör av sig för att höra hur det är och säga grattis till jobbet.

– Jag vill säga till alla människor att göra som jag och aldrig sluta kämpa för mina och min sons rättigheter, som jag har lyckats med. Jag har kämpat så mycket och jag vann, säger Besa Musa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Nis

Mer i ämnet