5.000 värmlänningar får rösta i norska valet

Norge går till val

Publicerad

Idag går Norge till val. I Värmland bor drygt fem tusen röstberättigade norrmän och idag var sista chansen att rösta på vilket parti som ska styra i Stortinget.

Det är förmiddag och till vallokalen i Skotterud, några kilometer från den värmländska gränsen, är det ingen rusning direkt. Det har gått några timmar sedan man öppnade här, men eftersom norrmännen röstar på en vardag så väntas rusningen senare.

– Vi räknar med att det blir trafik från tre och framåt , säger Jorun Tangen som är valförrättare i Eidskogs kommun.

Norska valet 2017

Många förtidsröster

Rekordmånga norrmän har redan röstat till valet i Stortinget. För första gången i Norges historia har man fått in över en miljon förtidsröster. Just nu är det Høyre som styr tillsammans med Fremskrittspartiet, men opinionsundersökningar visar att det väntas bli rekordjämnt.

– Ja, det kommer att bli jämnt så det är väldigt svårt att säga vem som kommer att vinna, säger Gerd-Celine Nilsen, som röstade under förmiddagen i Skotterud.

Svensk politik påverkas

Som grannland till Norge påverkas också svensk politik av vilka som styr i vårt grannland. Enligt Edas kommunalråd Hans Nilsson (HEL) påverkas inte den värmländska politiken så mycket, men han hoppas att den eller de som kommer till makten i Norge väljer att driva igenom frågor som är viktiga för honom.

– Jag hoppas på en ökad satsning på tåg så att vi kan ha förbindelser mellan Charlottenberg och Oslo. Sedan även att de genomför den planerade vargjakten, eftersom vi har nio gränsrevir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norska valet 2017

Mer i ämnet