Nu kan du minska klimatpåverkan när du flyger

Uppdaterad
Publicerad

Nu gör Karlstad Airport ett nytt försök att få till en satsning på biobränsle med mindre klimatpåverkan.

Men för att lyckas krävs att passagerarna swishar pengar för inköp av biobränsle.

– Vi tar ett stort steg idag genom att det blir tydligt för passagerarna att nu kan jag istället för att ta en öl innan man bordar planet istället swisha 50 kronor och känna att man betalat sin del biobränsle i flyget, säger Mikael Lundström (L), ordförande för Karlstad Airport.

Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd i Karlstad, säger att de räknat och kommit fram till att det räcker om alla passagerare bidrar med 50 kronor till fonden för att de ska kunna blanda in 15 procent biobränsle i flygplanstankarna.

– Det är en lagom summa, som två koppar kaffe och det tror jag att alla är beredda att hjälpa till med, säger han.

Endast få plan har tankats

Redan 2014 invigdes biobränsledepån i Karlstad med pompa och ståt. Det var den första stationära anläggningen i världen.

Tanken då var att alla plan till och från Karlstad, redan 2015, skulle tankas med biobränsle. Men bara några få plan har tankats med biobränsle sedan dess och nu görs ett nytt försök.

Problemet är priset. Medan vanligt flygbränsle kostar cirka nio kronor litern, kostar biobränslet runt 40 kronor litern.

Maria Fiskerud, som är vd för Fly Green Fund säger att det beror på passagerarnas vilja att skänka pengar till fonden som avgör när biobränsle kommer att användas i de reguljära flygningarna till och från Karlstad.

– Ja, det beror på oss som reser. Så fort vi får in pengar till fonden så beställer vi och då kommer det att flygas härifrån på bioflygbränsle, säger Maria Fiskerud.

Maria Hollander, vd på Paper Province i Karlstad säger att det bör vara möjligt att Värmland inom några år har egen produktion av bioflygbränsle.

Hon vill också direkt se ett starkt stöd från näringslivet i länet.

– Många, många företag skulle kunna göra den här relativt lilla insatsen för att minska sitt klimatavtryck, säger hon.

15 procent år 2018

Satsningen nu på Fly Green Fund Värmland är ett steg för kommunala Karlstad Airport att klara de tuffa ägardirektiv som säger att från 2018 bör minst 15 procent av det som tankas vara biobränsle.

– Vi har satt tydliga mål och flygplatsen måste leva upp till dom målen och därför får man då ha en riktig kampanj här som riktar sig till alla som flyger att vara med och bidra, säger Per-Inge Lidén.

Mikael Lundström beskriver det som de tuffaste miljökraven i världen vad gäller flyg.

– Det är verkligen tufft, det finns inte motsvarighet till det i hela världen, säger han.

Klarar ni det?

– Nja, låt mig återkomma till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.