Foto: SVT

Nu stiger vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna längs Klarälven uppmanas att se över sin egendom när Fortum ökar tappningen i Höljes.

Tillrinningen till Höljesdammen har ökat kraftigt de senaste dagarna, efter kraftiga regnoväder på den norska sidan . Från söndag till måndag ökade den från 250 kubikmeter i sekunden till 800.

– Det var en mycket kraftig ökning, den snabbaste vi sett sedan dammen byggdes, säger Claes Kjörk, ansvarig för samordningen av vattenregleringen på Fortum.

Åsk- och regnovädret i Värmland

För att inte ställa till problem nedströms har Fortum ökat tappningen i flera omgångar. Nu tappas 350 kubikmeter i sekunden från dammen.

– Det är mycket vatten, men vi räknar ändå med att olägenheten blir begränsad för de boende, säger Claes Kjörk.

Tillrinningen till Höljes är fortfarande hög, och vattennivån i dammen stiger med fem centimeter i timmen. Före helgen fanns sju meter kvar till dammkanten, nu har det krympt till knappt två.

Gårdagens och nattens kraftiga regn i Värmland spär dessutom på tillrinningen längs med älven.

– Älven stiger ganska snabbt nu, men vi räknar med en kulmen om ett par dagar. Innan dess kan vi behöva ökna tappningen lite till, säger Claes Kjörk, som räknar med ett beslut om att öka till 400 kubikmeter i sekunden innan kvällen.

Fortum uppmanar nu de boende längs älven att se över och säkra egendom, som till exempel båtar och bryggor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åsk- och regnovädret i Värmland

Mer i ämnet