Foto: SVT

Ny musik från mannen bakom moppeturnén

Publicerad

Han har parkerat packmoppen efter årets turné, men det betyder inte att Göran Samuelsson vilar på lagrarna. I början av september gav han ut en ny skiva med musik som bland annat handlar om att komma till en ny plats och om att börja om.

Känslosam, framåtblickande och med en blick i backspegeln på det som har skett. Så beskriver Göran Samuelsson låten ”Ville bara väl”.

– Den handlar om sådana där vägskäl i livet som man kommer till, där man får ta ställning: ”Ska jag fortsätta så här eller ska vi prova på nåt nytt”, säger Göran Samuelsson.

Låten är något av en favorit bland spåren på den nya skivan ”Stad och land”. Jobbet med skivan började 2015, och i september var den klar.

– Jag har lagt mycket tid i det här albumet, jag har nog aldrig lagt ner så mycket tid, och det har varit bra. Saker har malts ner till en form som funkar, tror jag, säger han.

Gemenskap som sprider sig

Många är de artister som har följt med Packmopedsturnén på de värmländska vägarna genom åren. Göran Samuelsson säger att många av dem har mått bra av upplevelsen med både bättre sömn, nya upplevelser och gemenskap. Packmopedsturnén har också fått varianter i andra delar av landet, som av Wille Crafoord som skapade Hovturnén där man tar sig mellan spelningarna till häst.

– Den är ju sprungen ur Packmopedsturnén. Han var med på turnén, och när han inte skulle vara med längre så hade han fastnat för det här, säger Göran Samuelsson.

Med Göran Samuelssons råd och tips på vad man bör tänka på startade Crafoord upp Hovturnén.

– Och sen dess har han hållit på, jag tycker det är jättehäftigt. Och det senaste i det kapitlet var ju Tina Ahlin, som startade upp en skärgårdsturné i Stockholm som också kommer ur gemenskapen i Packmopedsturnén, säger Göran Samuelsson.

Och han är glad att idén spridit sig bortom Packmopedsturnéns egen hemmaplan.

– Det är häftigt det här, när man åker runt och man umgås. Det är ett väldigt enkelt liv, det är det man lockas av, och de här driftiga människorna tar det vidare. Jag tycker det är skitkul, säger han.

Välkomstsång

Och när det gäller den nya skivan vet Göran Samuelsson vet vilka hans favoritrader är. ”En darrig gren på fjället, en bild av frost och snö, av drömmar fångas stället, långt borta längtans ö” från låten ”Längtans ö”.

– Det är en välkomstsång till våra nysvenskar som har vandrat över halva jordklotet för att komma hit, i flykt från krig och allt elände, säger han.

Nu väntar en höst med spelningar både solo och med kollegor. Sedan, nästa sommar, är det dags för Packmopedsturnén att fylla 25 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.