Foto: Andrea Ivares Berglind

Ny stjärna på rallyhimlen

Publicerad

15-årige Oliver Solberg från Mitandersfors vann juniorklassen och blev tvåa totalt i sprinten när han debuterade som rallyförare i Lettland i helgen.

– Det trodde jag aldrig! Det känns lite konstigt, faktiskt, men jag är väldigt glad, säger Oliver Solberg om sin rallydebut.

Tävlingarna hölls i lettiska Aluksne och Oliver Solberg, som är son till rallyförarna Petter Solberg och Pernilla Solberg (f.d Walfridsson), tävlade i den öppna klassen för tvåhjulsdrivna bilar. Vid sin sida hade han rutinerade kartläsaren Veronica Engan.

– Det gick ju jättebra. Det var nysnö, moddigt och svårkört, säger Pernilla Solberg med en påtaglig stolthet i rösten.

Blott 15 år gamle Oliver Solberg har tidigare varit framgångsrik som förare i både crosscart och rallycross. Att han skulle vinna juniorklassen och dessutom bli tvåa i rallysprinten i sin debut i en fullskalig rallytävling var över förväntan.

– Jag tog det lugnt. Målet var att komma i mål men det gick visst fortare än jag trodde, skrattar Oliver Solberg.

– Han har en jäkla vilja, förklarar Pernilla Solberg sonens framgång.

I juniorklassen, som alltså vanns av Oliver Solberg, deltog tolv ekipage. I sprinten kom hela 25 ekipage till start, där var det alltså bara ett ekipage som lyckades slå honom. 

– Jag tog inga risker. Man vinner aldrig om man åker av, säger Oliver Solberg om sin tävlingsinsats.

Oliver Solberg bor tillsammans med sina föräldrar i Mitandersfors i västra Värmland men tävlar under norsk flagg, precis som hans norske pappa Petter Solberg alltid har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.