Nya regler för överklagan av vargjakt

Publicerad

Naturvårdsverket blir inte längre en överklagansinstans när regeringen samlar den rättsliga prövningen av vargjakt till en domstol.

Det var under torsdagen som regeringen beslutade att överklaganden av beslut om jakt efter stora rovdjur ska koncentreras till Förvaltningsrätten i Luleå och att beslut om licensjakt efter varg ska fattas i god tid före jaktstart. Syftet med beslutet är att få till stånd en snabbare, effektivare och mer likvärdig beslutsprocess.

– Det är positivt att det inte längre blir en massa olika rättsinstanser som fattar olika beslut, säger Jägareförbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen.

Beslutet innebär att Förvaltningsrätten i Luleå blir specialforum för överklaganden av jaktbeslut avseende björn, varg, järv, lo och kungsörn. Vidare innebär ändringen att beslut om licensjakt efter varg som huvudregel får fattas senast den 1 oktober. De år som miniminivåer ska fastställas får beslut om licensjakt efter varg istället fattas senast den 15 oktober.

– Det är glädjande att vi med dessa ändringar kan få lite ordning och reda vid beslut om jakt. Domstolsprövning av en länsstyrelses jaktbeslut ska inte kunna ske så pass sent att jakttiden hinner upphöra innan slutgiltigt beslut tas, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande i dag.

Regeringsbeslutet från i går innebär också att beslut om jakt efter andra arter som skyddas av art- och habitatdirektivet och beslut om jakt efter vilda fåglar (utöver kungsörn) får överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Det för även med sig att Naturvårdsverket inte längre ska vara en instans i överprövningskedjan.

– Förhoppningsvis leder det här till enhetliga beslut och att det här blir en expertdomstol. Tidigare har ju tre kammarrätter kommit fram till tre olika beslut utifråna samma förutsättningar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Ändringarna träder i kraft den 20 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.