Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar trätekniker-eleven Ahadi Kalonda hur det känns att se gungan användas av de äldre. Och Roger Bengtsson som bor på Djupängen testgungar. Foto: SVT

Nybyggd herrgårdsgunga sprider glädje på äldreboende på Hammarö

Publicerad

När de boende på Djupängens äldreboende i Hammarö kommun fick chansen att tycka till, så väcktes drömmen om en herrgårdsgunga på gården.

Nu har drömmen blivit verklighet tack vare elever från yrkes-SFI som läser träteknikerutbildningen.

Gungan är ritad av Patrik Nyström som är lärare på träteknikerutbildningen på Hammarö, för att passa de äldres behov. Till exempel går det att gunga i den även om man sitter i rullstol.

– Det känns helt underbart, jag är så lycklig, säger han till SVT när flera av de äldre och eleverna samlats i äldreboendets trädgård för att inviga herrgårdsgungan.

Jobbat i ett års tid

Under ungefär ett års tid har SFI-eleverna på träteknikerutbildningen tillsammans med lärare jobbat med projektet.

– Jag är jättenöjd och sitter bekvämt, säger eleven Ahadi Kalonda från yrkes-SFI som kom till Sverige från Kongo för två år sedan och som går träteknikerutbildningen.

I klippet berättar Ahadi Kalonda hur det känns att se gungan användas av de äldre. Och Roger Bengtsson som bor på Djupängen testgungar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.