Nytt förslag men protesterna fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Det industriområdet som planeras på Runnevål i Kil har mött många protester. Nu har kommunen omarbetat förslaget.

De boende vill fortfarande inte se röken av några industrier nära sina hem – och får även medhåll av oppositionen i kommunen.

Runnevålsgruppen bildades av de som bor bredvid fältet där industriområdet planeras och som abslut inte vill bli grannar med några industrier.

– Vi ser det som en försämring av vår boendemiljö. Vi märker redan i dag av den befintliga industrin som ett störande inslag och vi har svårt att se att det skulle bli på något annat sätt om vi får ett nytt industriområde. Vi vill behålla det precis som det ser ut idag, säger Mats Börjesson som företräder Runnevålsgruppen.

Opppositionen i kommunen ställer sig helt på de protesterande boendes sida och tycker dessutom att företag missgynnas av läget mitt bland villorna.

– Vi har ju varit motståndare till det här området ända sedan start. Det ligger nära ett industriområde och de som bor i området är oroliga för att det kan bli bulligt och mer trafik i området. Det kommer bli mer trafik till det här området även om det inte är tung industri som hamnar i området, säger Hans Eriksson, gruppledare för Moderaterna i Kil.

Nya förslaget

Oppositionen föreslår istället ett annat område för industrierna att hålla till på söder om 61:an.

– Ur marknadsföringssynpunkt är det väldigt viktigt för företagen att synas. Dessutom är det lätt att ta sig dit vid avfarten och påfarten vid leveransen av tillverkade produkter, säger Hans Eriksson.

Från majoriteten anser man sig ha lyssnat på de boendes protester och nu omarbetat förslaget.

– Vi har tagit hänsyn till de boende. De är lite oroliga och vi har anpassat förslaget allt eftersom de boende har haft synpunkter. Vi har nu bestämt att området ska vara för mindre industrier. Det ska inte bullra och inte lukta och inte vara någon nattlig verksamhet där, berättar Björn Tholén (C) Bygg- och Miljönämndens ordförande i Kil.

Inte nöjda

I det omarbetade förslaget ska ett parkområde finnas närmast husen så att industrierna kommer längre ifrån bebyggelsen och de tyngre industrier som vill etablera sig kommer att hänvisas till just samma område som även oppositionen vill att hela industriområdet ska hamna på. Någon flytt av hela industriområdet är majoriteten inte alls inne på. Men från Runnevålsgruppen välkomnas inte heller majoritetens nya omarbetade förslag.

– Vi ser att de förändringar som gjorts är små detaljer som inte påverkar det hela. Vår yttersta önskan är att vi inte får något industriområde nära vår boendemiljö, avslutar Mats Börjesson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.