Foto: SVT

Nytt ljus på gammalt mord

Uppdaterad
Publicerad

För hundra år sedan kunde Axel Olsson från Östmark lämna fängelset i Karlstad som en fri man efter fem år som fånge. Nu kommer boken om ett säreget livsöde.

Axel Olsson blev fri, men inte helt frikänd. Högsta domstolen förklarade, efter historiens första resningsfall för en livstidsdömd, att Axel Olsson inte kan fällas till ansvar för mord på Elise Olsdotter och lämnade fallet vidare åt framtiden. Då hade han tillbringat fem år på Långholmen och på Karlstads fängelse.

Nu kommer boken om östmarksmordet 1909.

– Med den här boken om den här historien, så hoppas jag att nu får Axel och Elise vila i frid på kyrkogården i Östmark, säger Berit Juhl, som skrivit boken om det mytomspunna östmarksmordet.

”Mördaren kan vara vem som helst”

– Det var en otäck historia, som påverkat många, många människor under deras liv, men vem som var mördaren? Det kan vara vem som helst. Sanningen kommer aldrig att komma fram, säger Berit Juhl.

Elise Olsdotter var gravid i sjunde månaden, när hon försvann i september 1909. Först över ett år senare återfanns hennes kvarlevor i skogen intill ett rävgryt. Fästmannen Axel greps omedelbart och dömdes till livstids fängelse för mord på Elise .

Efter fem år beviljades resning i fallet och Axel släpptes ur fängelset. Han återvände till Östmark, gifte sig, fick många kommunala uppdrag och avled 1965.

Gamla brev kastade nytt ljus över händelserna

Historien levde vidare i östmarksbygden med många anklagelser om vem som egentligen mördat den unga kvinnan.

En dag fann Axel Olssons barnbarn Annelie Ollén en gammal väska med brev och dokument som kastade nytt ljus över tragedin.

– Det pratades inte om den här historien, när jag var liten, säger Annelie Ollén, som var tre år gammal när farfadern avled.

– Det var locket på, det var känsligt i en liten bygd. Många blev anklagade i folkmun. Det är känsligt än idag, säger Annelie Ollén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.