Nytt vårdboende invigt

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes Karlstads kommuns nya vårdboende Oskarslund.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Marléne Lund Kopparklint och teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander klippte idag förmiddag bandet för att markera invigningen av det nya vårdboendet på Gruvlyckan i Karlstad.

I minglet bland de boende, politiker, media  och byggare sitter Kerstin Feldt, 84 år. Hon var en av de första att flytta in:

– Maten och personalen, de är underbara. Och så har man sin frihet och man kan få sällskap och prata med någon när man behöver. Så jag är väl omskött.

Oskarslunds äldreboende är det andra nybygget i Karlstad på senare tid. Här finns 95 lägenheter där de boende redan varit på plats sedan i februari månad. Karlstad har tidigare minskat på antalet platser på äldreboenden men nu ökar trycket på kommunala boenden igen. Antalet äldre över 80 år beräknas växa med 8000 fram till år 2030:

– Jag tror vi behöver titta på flera boendeformer, främst trygghetsboenden som våra seniorer i Karlstad kanske kommer att vilja flytta in på, säger Marléne Lund Kopparklint (M).

Boendet är miljöcertifierat enligt Miljöbyggnad silver. Bland annat märks det på taket, som är ett så kallat sedumtak, som isolerar och tar hand om partiklarna i luften. Här finns också en väderskyddad vandringsstig.

– Vi har en inomhusled med skogstema som vi kan gå året runt. Det blir aldrig kallare än tio-tolv plus grader där även om det är minusgrader ute, säger Anna Gustafsson, enhetschef.

Men det är inte det enda som de äldre kan roa sig med på Oskarslund: pyssel, spel, gym, solrum, musik, dans och trädgårdsskötsel är några av aktiviteterna.

Kerstin Feldt gillar visserligen aktiviteterna men det är nåt annat som hon tycker är bäst med boendet:

– Mina barn känner sig trygga. För de vet att jag får allt jag behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.