Maria Svensson Foto: SVT

Ökat antal självmordsförsök bland ensamkommande barn

Uppdaterad
Publicerad

Ett ökat antal självmordsförsök och vanligare med självskadebeteende. Så ser det ut bland de ensamkommande flyktingbarnen i Värmland. Det visar en färsk rapport.

Ensam, efter traumatiska upplevelser, i ett land där du inte vet om du får stanna. Det är verkligheten för många av barnen på HVB-hemmen runt om i Värmland.

Att många mår dåligt är inget nytt för Barn- och ungdomspsykiatrin, men nu visar nya siffror på att alltfler visar självskadebeteende och gör självmordsförsök.

– Vi har på nåt vis väntat detta och förstått att det skulle komma en andra våg så att säga, i samband med att man får avslag på asylansökan eller att man skrivs upp i ålder, säger Maria Svensson, chef på BUP.

Det är en lägesrapporten för landstingets beredskap och kapacitet i mottagandet av nyanlända, asylsökande och ensamkommande barn som det visar sig att de ensamkommande barnen verkar må sämre.

– Förut hade vi ett eller två akuta fall per dag har vi nu haft fem- sex stycken  om dagen de senaste veckorna, säger Maria Svensson.

HVB-hem behöver mer utbildning

På BUP har antalet ensamkommande flyktingbarn påverkat arbetet, mest i det akuta oplanerade arbetet. Man har gjort bedömningar dygnet runt. Och Maria Svensson tror att det kan underlätta om man blir bättre ute på boendena på att tolka situationen.

Hon tror att det behövs utbildningsinsatser på HVB-hemmen och att man där kan jobba mer med barnen på plats.

– Jag tror att det är där landstinget kan bidra att stärka den kunskapen och tryggheten.

Vad är det för kunskaper man behöver ha på HVB-hem?

– Till exempel vad är en normal krisreaktion, vad kan man förvänta sig och hur hanterar man det?

Ensamma utan anhöriga

Maria Svensson påpekar också att det som försvårar situationen är att många av barnen inte har den trygghet omkring sig som krävs för att BUP ska kunna strata en behandling för att barnet ska läka och må bättre i framtiden.

– Man måste veta var man ska bo, vart man ska gå i skolan eller vad man ska göra innan vi kan göra nånting. Vi kan inte påbörja någon traumabehandling innan det är tryggt.

Att barnen dessutom är ensamma utan sina föräldrar eller nära anhöriga försvårar situationen ytterligare,

– På BUP arbetar vi mycket med familjer och systemet, det måste finnas en trygg vuxen runt omkring som vi har och bolla med också, så det ställer stora krav på en god man eller boende personal att ta den platsen och det är inte enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.