Oklar oro bakom nej till moské

Publicerad

I fredags meddelade Moderaterna i Karlstad att de säger nej till placeringen av en moské på Rud. Marléne Lund Kopparklint sa att anledningen bland annat är att så många har uttryckt oro under planprocessen. Men när SVT Nyheter Värmland frågar henne idag kan hon inte redovisa vad oron består av.

Frågan om en moské på Rud i Karlstad har som bekant väckt många känslor. Sammanlagt har det kommit in 477 synpunkter i planprocessen som gäller planerna på att bygga en moské på Rud i Karlstad. I processens andra omgång kom det in 120 positiva och 250 negativa kommentarer. I fredags uttalade sig moderaten Marléne Lund Kopparklint i samband med att Moderaterna meddelade att de kommer att rösta nej till en moské på Rud när frågan kommer upp i kommunfullmäktige.

– Det finns en oro av olika slag och vi känner att vi måste lyssna på de synpunkter som har kommit in, sade Marléne Lund Kopparklint (M).

Moskébygge i Karlstad

”Måste ha respekt för oron”

Men någon anledning att oroa sig för ett moskébygge tycker hon egentligen inte att det finns när vi SVT Nyheter Värmland frågar henne idag.

– Nej, det anser jag inte i nuläget efter den information jag har fått. Men jag anser att man måste ha respekt för att människor har den här oron och det måste man lyssna på.

Men är det inte bättre att jobba med folks oro då och försöka stilla den, än att säga nej till en moské?

– Det ena utesluter ju inte det andra, det måste vi ju göra i vilket fall som helst. Det står ju för någonting så det måste vi ju ta på allvar och jobba med parallellt med det här, oavsett vad vi har fattat för beslut nu.

När ni fattar ett sådant här beslut så drabbar ju det den Islamiska kulturföreningen som har väntat väldigt länge på att få bygga en moské, hur tänker du kring det?

– Jag tänker att de får titta på om det finns någon annan mark, det har de ju alla möjligheter att göra. De kan ju hitta en privat mark att bygga en moské på. Vi är inte generellt emot byggandet av en moské, utan vi har sagt nej till just den här platsen.

”Kan inte utveckla”

Igår sade Marléne Lund Kopparklint (M) att många har kontaktat henne och framfört åsikten att det är en olämplig plats för en moské på Rud, nära bostäder, skolor och kyrkogård.

Vad menas med olämplig plats, varför är den olämplig?

– Ja, det är det man har sagt, det är det man har fört fram, att man tycker att det är en olämplig plats. Jag kan inte utveckla det någonting. Jag kan inte lägga in mina egna värderingar i vad andra människor har fört fram. Frågan var ju vad jag har fått för synpunkter.

Så du vet inte varför de tycker att det är en olämplig plats?

– Nej, det har inte jag utvecklat och fått fram dom svaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet