13 sadlar var borta. Bruksvärdet på de stulna sadlarna ligger på uppåt 150.000 kronor. Foto: SVT

Omfattande sadelstölder i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Under den gångna veckan har ridsadlar till ett värde av hundratusentals kronor stulits i Värmland. Liknande stölder har förekommit på andra håll i landet och nu undersöker polisen om det finns ett samband.

Det var under natten till onsdag som tjuvar slog till mot ridstallet Bergsgården strax söder om Forshaga. När en av hästskötarna kom till stallet på morgonen upptäckte hon att sadlarna var borta.

– Det första konstiga jag märkte när jag kom hit var att ena boxgallret till en av hästarna var öppet och att täckena låg på marken. Sedan stod dörren till sadelkammaren öppen och det låg grejer slängda överallt. Det första jag tänkte var att nu har det försvunnit saker, säger hästskötaren Olivia Raleby och fortsätter:

– Jag fick panik först eftersom det var så många sadlar som försvunnit men sedan gick jag runt och kollade alla hästar så inte de hade kommit till skada.

13 sadlar var borta. Bruksvärdet på de stulna sadlarna ligger på uppåt 150.000 kronor. Men kostnaderna för att köpa nya sadlar är betydligt högre än så. Runt 250.000 kronor beräknas det kosta att ersätta de stulna sadlarna.

– De som tävlar kommer ju inte att kunna träna och tävla på ett tag eftersom de inte har några sadlar. Och vi som håller ridlekis kommer inte kunna ha det, säger Olivia Raleby.

Många stölder

Sadlar är dyra i inköp och därmed begärligt tjuvgods. Det har förekommit stölder på en mängd platser runt om i landet i år. Likaså i Värmland. Men det är sällsynt att stölderna är så omfattande som på Bergsgården.

– Vi har åtminstone haft en liknande händelse i relativ närtid här och vi har fått klart för oss att vi haft flera liknande händelser i angränsande län. Vi misstänker att det här med sadelstölder är vanligare än vad vi har trott sett över landet som helhet. Det här undersöker vi nu, säger Stefan Wickberg som presstalesman för Polisen i region Bergslagen. 

Kan det handla om organiserade stölder?

– Det är en av flera frågeställningar som vi söker svar på.

Agerar själva att förhindra sadelstölder

Efter stölden på Bergsgården kommer nya lås, larm och troligen kameror att installeras i stallet. Fram tills dess har tjejerna i stallet tagit till okonventionella metoder för att förhindra att de blir av med fler sadlar.

– Vi har sovit i stallet i natt, säger Olivia Raleby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.