Det är dyrt för försäkringsbolagen när det blir översvämmningar. Foto: SVT

Översvämningar allt dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Trots förebyggande arbete ökar skadorna och kostnaderna för översvämningar orsakade av stigande vattendrag och skyfall. Och det handlar om mångmiljonbelopp. Något som till slut kan få konsekvenser för försäkringstagarnas plånböcker.

Hos försäkringsbolaget Länsförsäkringar Värmland syns översvämningsskadorna alltmer i bokföringen. Antalet anmälda översvämningsskador ökar och med ökningen följer kostnader. 

Värmland drabbades hårt av förra årets skyfallsöversvämningar, bland annat Kristinehamn och Karlstad. 27 juni var det Säffles tur. Brandmästare Mats Ahlstrand på räddningstjänsten i Säffle jobbade när telefonerna började ringa.

Klimatet i Värmland

– Massor med villor var översvämmade. Massor av egendom som var förstörd och folk var förtvivlade. En del hade inredda källare och då blir det jätteskador, säger Mats Ahlstrand.

Dyra naturkatastrofer

För just Länsförsäkringar Värmland uppgick kostnaderna för översvämningar till cirka 20 miljoner under 2014. Lägger man därtill kostnaderna för andra naturkatastrofer som inträffade under 2014, som till exempel stormar, åska och skogsbränder blir kostnaden för försäkringsbolaget mångdubblad.

– Kostnaderna för det som hände i augusti i fjol uppgick till ungefär 60 miljoner, säger Ulf W Eriksson, vd för Länsförsäkringar Värmland.

Kostnaderna ökar

Trenden är att kostnaderna riskerar att öka än mer och det kan i sin tur får konsekvenser för försäkringarna.

– Om vi ser att det här blir mer och mer frekvent då kan det komma att påverka försäkringspremierna. Och när det gäller stigande vatten, om det händer frekvent på samma ställe då får vi börja fundera på om man kan försäkra sådana ställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet i Värmland

Mer i ämnet