Foto: SVT/Arkiv

Övertid förbjuds på OLW

Uppdaterad
Publicerad

Snackstillverkaren OLW i Filipstad har brutit mot arbetstidslagen. Det konstaterar Arbetsmiljöverket som förbjuder företaget att ta ut mer övertid än reglerna tillåter om inte ett nytt kollektivavtal träffas.

– Det finns en anledning till att man behöver rast och vila efter 40 timmars arbetstidsvecka. Det finns möjlighet för arbetsgivaren att ta ut övertid men inte i den omfattning som gjorts i Filipstad, säger Peder Carlsson, sektionschef vid Arbetsmiljöverket i Örebro.

Det var under sommaren 2015 som Orkla Confectionery Snacks Sverige AB enligt beslutet gjorde arbetstidsuttag som överstiger 50 timmars övertid under en kalendermånad. Arbetsmiljöverket konstaterar även att OLW gjort övertidsuttag som överstiger 200 timmar övertid under ett kalenderår.

Om företaget skulle bryta mot reglerna igen hotas man av ett vite på 200 000 kronor.

Vi söker företrädare för företaget för en kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.