Jägaren Mattias hotades efter att ha avlivat en påkörd varg. Foto: Privat

Påkörda vargen avlivades korrekt

Uppdaterad
Publicerad

Avlivningen av den påkörda vargen utanför Kil på nyårsaftonen var korrekt utförd. Det visar den obduktion som Statens veterinärmedicinska anstalt gjort på vargen, uppger tidningen Svensk jakt.

Jägaren, Mattias Heed, utsattes efter händelsen för hot och skadegörelse av sin bil. På sociala medier spreds ryktet att avlivningen inte gått rätt till. Polisen tog hoten på allvar och gav honom extra skydd.

Vid ett tillfälle hade någon satt en lapp på Mattias Heeds bil utanför hemmet: ”Vågar du starta”, stod det skrivet. Dagen efter händelsen var det någon som slagit sönder framrutan på hans bil och bucklat sidan på bilen.

Läs också: Jägare hotad efter vargavlivning

Båda händelserna är polisanmälda.

– Polisen tog det på fullaste allvar. Efter lappen kom det en tekniker och letade igenom bilen. Men de hittade inget, sa Mattias Heed.

Avlivningen gick korrekt till

Nu har vargen obducerats av Statens veterinärmedicinska anstalt. Och enligt undersökningen har jägaren inte gjort något fel.

– Avlivningen har skett på ett korrekt sätt med träffar i vitala delar, säger rovdjurssamordnaren Tomas Meijer till Svensk jakt.

Obduktionen har visat att vargen var påkörd. Bland annat var ena bakbenet skadat med flera frakturer.

Läs mer: Jägaren får polisbeskydd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.