Patientförening betalade ordförandes skuld

Uppdaterad
Publicerad

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson, från Karlstad, tvingades betala 236 000 kronor i förmånsskatt efter att hon bott gratis i en förbundslägenhet i Stockholm under sju år. Men den summan betalade sen förbundet, utan att medlemmarna fick reda på det, rapporterar Ekot, Sveriges radio.

– Hon fick kompensation efter ett styrelsebeslut. Hon skulle få ersättning för skatten på lägenheten, och då i form av en pensionsinsättning, berättar Leif Salmonsson, generalsekreterare i Reumatikerförbundet till Ekot.

Enligt Ekot fick medlemmarna i Sveriges största patientförbund aldrig reda på det. Anne Carlsson ska några månader innan styrelsebeslutet 2013 sagt på förbundets stämma, att hon lånat 200.000 kronor för att kunna betala skatteskulden.

”Gråten i halsen”

Yvonne Törnqvist, ordförande i Reumatikerdistriktet i Dalarna, var med på stämman 2013.

– Vad jag minns på förbundsstämman i Sundsvall var att Anne Carlsson, med gråten i hals, sa att hon lånat 200.000 kronor för att sätta in pengarna på skattekontot, för att kunna betala förmånsbeskattningen.

”Förtroendevalda ska kompenseras”

Protokollet från stämman skickades aldrig ut till förbundsdistrikten och kompensationen för skatteskulden nämndes enbart som en not i en bilaga i verksamhetsberättelserna. Beloppet bakades in i en klumpsumma som täckte styrelsens pensionskostnader.

Men Anne Carlsson tror inte förbundet hemlighöll att man betalade hennes skatteskuld.

– Kan inte tänka mig att det har hållits hemligt. Alla förtroendevalda i Reumatikerförbundet ska kompenseras för omkostnaderna man har i uppdraget. Det är ett stämmobeslut på detta, säger Anne Carlsson till Ekot.

Kränkt personal

I januari blev förbundsordförande Anne Carlsson avstängd från arbetsplatsen sen en utredning visat att hon kränkt personal.

Enligt förbundets presskontakt Nina Unesi är Anne Carlsson suspenderad från sin tjänst som förbundsordförande till och med början av juni, då förbundets stämma hålls. Då ska Anne Carlssons framtid i förbundet avgöras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.