Foto: Privat

Paula, 22, är politiker sedan sju år

Publicerad

I Karlstad är nästan var femte förtroendevald under 30 år, enligt en rapport av Sveriges kommuner och landsting. Paula Holst är 22, och har varit aktiv i politiken sedan hon var 15.

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, följt debatter och diskuterat vid matbordet. Jag började engagera mig som femtonåring, precis innan valet 2010, säger Paula Holst (M).

97 procent av Värmlands förtroendevalda politiker är fritidspolitiker, Karlstad har högst andel unga politiker och högst andel småbarnsföräldrar som är politiker finns i Munkfors. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Paula Holst är 22 år gammal och har varit medlem i Moderaterna sedan hon var 13. I dag är hon ansvarig för Moderatkvinnor i Karlstad, ledamot i Karlstadsmoderaternas styrelse, ersättare i stadsbyggnadsnämnden och ordförande i Moderata studenter.

– Det ska löna sig att vara ambitiös och driven, människor vet själva vad de vill göra. Så den grundinställningen har jag alltid haft, sedan finns det alltid vissa saker som man inte kan hålla med om, säger Paula Holst.

”Svårare att bli lyssnad på när man är ung”

Generellt sett är unga fortfarande underrepresenterade i den svenska politiken, och Paula tror att det kräver stor ödmjukhet för att göra sig hörd som ung.

– Det kan vara svårare att bli lyssnad på när man är ung. Men jag tror att man själv då måste vara lyhörd för vad de äldre säger, och vara ödmjuk inför att man som ung inte har så mycket livserfarenhet, säger Paula Holst.

Hon tror att vissa frågor kan ungdomar vara bättre lämpade för, till exempel skolfrågor, där de har en annan erfarenhet. Och Paula tror att frågor unga är intresserade av kan ge en ledtråd om vad debatten kommer handla om i framtiden.

– En del frågor som är väldigt aktuella nu var inte det för 40 år sedan, och i flera fall lyftes de av unga. Till exempel jämställdhet och sexuellt ofredande, som diskuteras väldigt mycket i dag är frågor som lyftes av unga politiker, säger Paula Holst.

När man är ung och tonåring är det ofta mycket i ens liv som förändras och är osäkert. Och det kan finnas risker med att vara engagerad offentligt som ung, menar Paula.

– Man får stämpeln av att vara politiker, att ha vissa åsikter, och man växer upp med den. När man växer upp kanske man inte vet vad man vill göra, och då har man sina åsikter offentligt för arbetsmarknaden att se, säger Paula Holst.

Men för Paula har det främst varit utvecklande, särskilt med hennes studier i samhällsvetenskap.

– Jag förstår hur politiska organisationer fungerar på ett bättre sätt, och kan förstå varför politiker fattar vissa beslut, säger hon.

Självkritik extra viktigt

Hon läser sista året på Karlstad universitet, men har inte riktigt bestämt sig för vad hon vill göra.

– Jag skulle vilja jobba med utrikespolitik, internationella relationer. Att vara politisk rådgivare på utrikesdepartementet är en dröm, säger Paula Holst.

För många unga kan det kännas viktigt att passa in, men är man engagerad i till exempel politik har man då ett extra viktigt ansvar.

– Man har ett ansvar på sig själv att vara självkritisk och rannsaka sina egna åsikter. Man hamnar i en omgivning med likasinnade, och då måste man våga vara kritisk, säger Paula Holst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.