Plåtslagarelever i kamp om en SM-finalplats

Publicerad

Det handlar om att räkna, lösa problem och hantverksskicklighet. I dag på Nobelgymnasiet i Karlstad hölls en uttagningstävling till SM-finalen i plåtslageri.

Ett brunt kuvert med en hemlig uppgift. Det startade dagen för de sju elever på Nobelgymnasiet som skulle delta i uttagningen till SM-finalen i plåtslageri. De går sista året på bygg- och anläggningsprogrammet och ett bra resultat i tävlingen kan påverka deras framtid.

– Ja, det är nog lättare att få jobb sedan, man visar hur duktig man är i sitt hantverk, säger Markku Furu som är yrkeslärare i byggplåt på Nobelgymnasiet.

Regnskydd

Ett regnskydd till en skorsten blev uppdraget. Eleverna fick en ritning och sedan var det bara att börja räkna och skära ut det material som skulle användas; lackerad förzinkad stålplåt.

Totalt kämpar cirka 160 elever från 31 gymnasieskolor runt om i landet om de sex finalplatserna i SM som hålls den 17 mars.  Bland dom sju elever på Nobelgymnasiet i Karlstad i dag var koncentrationen hög för att klara utmaningen. På sex timmar skulle dom bli färdiga med uppdraget. Spännande men stressigt tycker Jakub Domzal.

– Att räkna ut var vingarna kommer vara och lutningen på dem, det är nog det största som jag har problem med, säger han.

– Att räkna ut måtten vi inte har fått på pappret är nog det klurigaste, säger Victor Ståhl.

Central jury

Lokala domare utser en vinnare på varje skola, därefter kommer de vinnande bridragen att bedömas av en central jury som tittar på måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck.

– Det ska vara millimeteranpassaning och det ska passa på en skorsten och passar det inte får de poängavdrag, förklarar Markku Furu.

Vilken chans har eleverna här på Nobelgymnasiet att gå vidare och vinna SM?

– Oj, det är 160 elever som ställer upp, ett 30-tal bidrag skickas in, och de har nog lika stor chans som andra i Sverige så det är nog svårt att säga vem som vinner, säger Markuu Furu.

– Det kan gå jävligt bra, och jävligt dåligt, säger Victor Ståhl med ett skratt. Men får jag ihop matten så blir det nog bra, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.