Foto: SVT

NTF varnar för Pokémonjakt

Uppdaterad
Publicerad

Nästan tre månader efter att mobilspelet Pokémon Go lanserades i Sverige kryllar det fortfarande av Pokemonjägare på gator och torg. Nu går NTF ut och uppmanar föräldrar att ta leken på allvar och tala med sina barn om riskerna med spelet.

– Barn har inte lika utvecklade sinnen som vi vuxna har, säger Anders Kalborg på NTF i Värmland.

Helt omedvetna om omgivningen står de i klungor med nedböjt huvud eller för mobiltelefonen fram och tillbaka i luften framför sig. Då och då utstöter de glada tillrop, men mest för sig själva.

Det handlar om dem som spelar Pokémon go – ett spel som går ut på att fånga figurer i en virtuell värld, men där spelarna rör sig i den verkliga världen.

Och det är i gränstrakterna mellan just den virtuella och den verkliga världen som det kan uppstå problem för den som spelar spelet med blicken riktad ner mot mobilskärmen. Flera incidenter har inträffat runt om i Sverige och personer har skadats. Därför vill NTF varna föräldrar.

Innebär risker

Verksamhetschefen för NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande i Värmland, Anders Kalborg, tycker att det är roligt att barnen är så engagerade i spelet. Däremot menar han att det finns risker eftersom barn har svårt att se vad som händer i omgivningen.

– Barn har inte lika utvecklade sinnen som vi vuxna har. Till exempel tänker jag på periferiseendet, som inte är utvecklat. I synnerhet om du har en skärm framför dig, då ser du inte så mycket annat än skärmen.

Läs även: Pokémonjakt förstör Sandgrunds gräs

Anders Kalborg menar att det inte längre är alla barn som får lära sig om trafiksäkerhet i skolan, och därför ligger det på föräldrarna att prata med barnen om vad som är säkert, och vad som inte är det.

– Följ med, häng på! Det är en win-win-situation, som jag ser det. Dels får vi umgås med våra barn, och dels sätter vi oss in i barnens intressen, säger han.

”Nära att gå in i en stolpe”

På Jättestenskolan i Grums är det flera barn som brukar spela spelet. Mest på fritiden, men även på skolgården syns några vandra runt med nedböjt huvud och mobiltelefonen i högsta hugg.

– Vårt fotbollslag skulle gå ner och äta på något ställe, då kollade jag på mobilen och var nära att gå in i en stolpe, fast en av mina lagkompisar sa till, säger Marcus Malmgren, som går i klass 6 C på Jättestenskolan.

Ebba Josteus går i klass 6 D, och hon samlar också Pokémons.

Ser du om det kommer bilar när du spelar?

– Ja, jag riskerar liksom inte mitt liv för att ta en Pokémon. Jag stannar om det kommer en bil.

Bra knep

Matilda Pavasson är elev på Jättestenskolan i Grums, och hon håller med om att det kan vara svårt att se exakt allt som händer när man tittar ner i sin skärm och går samtidigt. Men hon har ett knep som hon tycker fungerar bra.

– Jag tycker att man kan ha på ljudet när man spelar, för man hör då om det kommer en Pokémon. Då behöver man inte ha mobilen så nära, utan man kan ha den en bit ifrån ansiktet, så man ser bättre om det kommer en bil, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.