Foto: SVT

Polisbrist hotar i Nordvärmland

Publicerad

Var femte polis som arbetar i yttre tjänst i norra Värmland slutar innan sommaren. Och nu sprids en oro för att bemanningen ska bli så låg att man inte klarar att hålla patruller igång under dygnets alla timmar.

Inför sommaren står lokalpolisområde Torsby inför en situation där fem av totalt 26 poliser i yttre tjänst fått nya jobb. Enligt personalavdelningen går två till tjänster i Norrland, en flyttar till Örebro, en till Karlstad och en blir hundförare med placering i Nordvärmland.

En ny polis

Till de lediga tjänster som uppstått har man bara lyckats rekrytera en enda ny polis.

– Det kommer nog att bli en tillfällig dipp. Vi har haft en intern intresseanmälan för att se om vi kan locka upp några kollegor till norra Värmland men det har inte givit något resultat. Nästa steg blir att gå ut med en nationell rekrytering, säger Tomas Sahlström som är chef för lokalpolisområde Torsby.

För få poliser

För att polisen i norra Värmland ska kunna bedriva dygnet runtverksamhet krävs 25 poliser i yttre tjänst. När fem nu går till andra jobb så finns det inte längre tillräckligt många poliser i Nordvärmland för att fylla den kvoten.

– Det kommer att bli svårt att få en dygnstäckande polisverksamhet. I alla fall i norra Värmland. Det kan bli att vi får börja med jourtjänstgöring, sovande på natten, och så blir vi utringda om det händer någonting. Jag tycker allmänheten ska ha en vaken polis som är ute och kan åka på jobb direkt när det behövs, säger Tomas Braneby som är ombud för Polisförbundet i lokalpolisområde Torsby.

Långa avstånd

Lokalpolisområdet omfattar inte bara Torsby utan också Sunne, Hagfors och Munkfors. Ett område med långa avstånd. Och Polisförbundets Tomas Braneby är bekymrad över bemanningsläget.

– Det kommer förmodligen påverka vår service till allmänheten. Det kan gå bra men tyvärr så kan det gå dåligt också. Medborgarna kan nog vänta sig att vi får längre framkörningstider, säger han.

– Vi är en polismyndighet i Sverige. Vi hjälps åt inom region Bergslagen och vi hjälps åt inom polisområde Värmland. Det kommer att finnas polisiär verksamhet dygnet runt även uppe i norr, säger Tomas Sahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.