Polisen kritiseras av ambulanspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Nu får polisen kritik från ambulanspersonalens huvudskyddsombud för undermålig bemanning under kvällar, nätter och helger.

– När jag behöver ha polis så ska jag få det också.

Ulf Barhammar Edvinsson var inte personligen berörd när larmet om att en kvinna i Gräsmark misshandlats med yxa kom på kvällen den 21 maj i år. Då fanns inte en enda polis att tillgå i hela Nordvärmland. Ulf Barhammar Edvinssons ambulanskollegor i Sunne var däremot på plats inom en halvtimme. Men då var gärningsmannen kvar och brottsplatsen inte säkrad.

Som huvudskyddsombud såväl som ambulanssjukvårdare är han kritisk till att ambulanspersonalen ofta tvingas avvakta vid brottsplatser i väntan på polis.

– Vi har alla våra organisationer, ekonomi och allt som hör det till. Men kallar jag som ambulanssjukvårdare på polis och presenterar ett akut läge så vill jag få den hjälpen också, säger Ulf Barhammar Edvinsson.

LÄS MER: Polisoperatören när ambulansen ber om assistans: ”Då får hon ju dör då”

”Egen säkerhet först”

Rutinerna för hur ambulanspersonalen ska jobba i hotfulla och riskfyllda situationer som den i Gräsmark är glasklar.

– Ambulanspersonalen ska alltid sätta sin egen säkerhet först. Är inte platsen säkrad och man misstänker att det är en situation där hot och våld förekommer ska man aldrig gå fram. Då får man en så kallad brytpunkt där man stannar och inväntar polis, säger Wolmer Edqvist som är verksamhetschef inom ambulanssjukvården i Värmland.

LÄS MER: Kommunalråd oroliga för låg polisnärvaro

”Händer absolut varje vecka”

Men i Gräsmark väntade inte ambulanspersonalen. När polisen kom dit en halvtimme senare hade de redan fått ut den skadade kvinnan ur huset. Och att ambulanspersonal får vänta på polis hör inte till ovanligheterna.

– Jag kan inte säga att det händer varje dag. Men det händer absolut varje vecka att någon ambulansbesättning i länet får vänta på en polispatrull, säger Ulf Barhammar Edvinsson.

LÄS MER: Polisen svarar på ambulansförarnas kritik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.