Politikern: ”Det yttersta ansvaret har kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är kommunerna som har det yttersta ansvaret för sina medborgare, och Försäkringskassan måste följa upp vad som händer med de här barnen. Det sa Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i Riksdagens socialförsäkringsutskott vid en hearing med anledning av de

senaste dagarnas uppmärksammade fall där svårt funktionshindrade barn riskerar att förlora sin rätt till personlig assistent.

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat om 2-årige Ludwig Barse från Filipstad, som nu förlorar sin rätt till en personlig assistent på grund av hårdare riktlinjer från Försäkringskassan.

Vid en hearing i Riksdagen under torsdagen diskuterades hans fall, och andra som riskerar förlora sin rätt till assistans, som multihandikappade Amadeus i Edsvalla.

Kritik mot nya assistansregler

– Funktionshindrade barn ska ha rätt till ett liv i jämlikhet och delaktighet precis som alla andra barn. Då måste man se till att den hjälpen och det stödet finns till handa, säger Socialförsäkringsutskottets vice ordförande Anna-Lena Sörenson (S), till SVT Nyheter.

Vem ska ta hand om de här barnen om de blir av med sin assistans?

– Det är kommunen. Det är helt klart. Enligt Socialtjänstlagen och LSS-lagen har kommunen det yttersta ansvaret för sina medborgare.

Utredning ska se över reglerna

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över assistensersättningen i socialförsäkringsbalken (SFB) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

– Vi är  bekymrade över att lagen tillämpas på så olika sätt. Träffsäkerheten är inte 100 procent och kostnaderna är inte under kontroll. Nu inväntar vi både de uppdrag regeringen har gett på kort sikt och den långsiktiga utredningen.

Gränsdragningen mellan de olika aktörernas ansvar handlar bland annat om vad som är grundläggande behov, och hur långt föräldraansvaret sträcker sig.

Tycker du att det är ett föräldraansvar att  till exempel övervaka ett barns vätskebalans eller andning?

– Nu är vi inne på Hälso- och sjukvårdslagen. Det ska också utredas vad som är hälso- och sjukvård och vad som är egenvård. Vi har ju alla ansvar för våra barn. Ju mindre de är, desto större är ansvaret, men sen får man analysera och se vad som är hälso- och sjukvårdens ansvar, vad är föräldrarnas ansvar och vad är kommunens ansvar.

Vad ska föräldrarna göra under tiden, om de nekas ersättning, medan de väntar på  utredningen?

– Regeringen har gett Socialstyrelsen och Försäkringskassan i uppdrag att kartlägga hur det fungerar i kommunerna. Kommunerna har ansvar för sina medborgare, och man måste se till att de tar det ansvaret. Försäkringskassan måste följa upp och se vad som händer med de här barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet