Foto: SVT

Här är det poppis med frivillig gympa

Uppdaterad
Publicerad

På fredagarna är det full fart i gympasalen på Orrholmsskolan i Karlstad redan klockan sju på morgonen. Då är det nämligen frivillig morgongympa för alla elever i årskurs tre till sex och lärare och föräldrar är också välkomna.

Det var läraren Fredrik Nylén som kom med idén och som håller i gympan. Han hade tänkt på det länge.

– Jag vill att barnen ska få in goda vanor. Att man rör på sig är viktigt och att vi käkar frukost tillsammans. Samtidigt är det så att ju mer de rör sig desto lättare har vi att få dem att lära sig saker, säger han.

Den här fredagen är det hinderbana som står på programmet. Över trettio barn deltar plus några lärare och några föräldrar.

– Det är bra för att då kommer man mer igång så kan man vara mer koncentrerad på lektionerna, säger Sofie Olofsson som är en av deltagarna.

– Roligt och jobbigt, konstaterar William Bråten.

Fler och fler deltagare

Hittills har det varit frivillig gympa fyra gånger och det har blivit fler och fler deltagare varje gång. Nu är man så många att man nästa gång kommer flytta utomhus för att få plats.

– Då använder vi oss av skolgården och de sakerna som finns där, säger Fredrik Nylén.

Extra nöjd är Fredrik Nylén över att det nu börjat komma elever som inte rör på sig så mycket annars.

– Det är jättekul. Det behöver inte vara något konstigt att röra på sig, man får röra på sig i sin takt. Man behöver inte jämföra sig med någon annan, utan man gör det man klarar av själv.

Gemensam frukost

Efter gympan blir det gemensam frukost i matsalen. Smoothies, äggmackor, flingor och fil dukas upp och de flesta elever äter med god aptit.

– Det betyder jättemycket. Både för relationen till barnen, när man sitter och snackar efteråt och att man får in det här med goda vanor, säger Fredrik Nylen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.