Foto: Arkiv

Premiär för kortare restid till Oslo

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är det premiär för SJ:s satsning på snabbtåget X2000 mellan Stockholm och Olso. Det innebär att restiden på sträckan Karlstad-Oslo kortas till två timmar och 20 minuter.

– Det kommer att gå tre tåg i vardera riktningen dagligen, måndag till söndag, säger Peter Hellström, presskommunikatör på SJ.

Det första snabbtåget från Karlstad går 8.05 på morgonen, sedan blir det en lunchavgång klockan 13.35 och ett kvällståg med avgångstid 18.09.

SJ:s mål med satsningen är att ta upp kampen mot flyget, som har den stora delen av resenärerna på sträckan Stockholm Oslo just nu. När snabbtågen sätts in på måndag blir restiden fyra och en halv timme, med undantag för den fem timmar långa lunchavgången, då tåget gör några fler stopp. Samtliga tåg stannar i Arvika.

Skiljer inte så mycket

– Om man räknar restiden med flyget, med incheckningar och kontroller längs vägen så skiljer det inte så mycket, och så har man möjlighet att äta, sova och jobba ombord på tåget, säger Peter Hellström.

Regionrådet Tomas Riste (S) välkomnar satsningen varmt.

– Jag tackar SJ för ett väldigt bra samarbete när det gäller att etablera den här linjen, säger han i ett pressmeddelande.

På sträckan mellan Stockholm och Karlstad kommer restiderna inte att påverkas.

Så går nya snabbtåget

(måndag-söndag)

Karlstad-Oslo:

8.05, 13.35, 18.09

Oslo-Karlstad/Stockholm:

05.44, 11.22, 16.56

Stockholm-Oslo:

05.55, 11.06, 15.51

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.