Premiär för Les Misérables

Publicerad

År efter år har den blivit utsedd till världens bästa musikal – Les Misérables – baserad på Victor Hugos roman Samhällets olycksbarn.

Den har sedan urpremiären 1980 spelats i 43 länder och blev en succé förra gången den sattes upp i Karlstad. Nu är det snart dags igen. Nästa vecka är det premiär för musikalen Les Miserables på Wermland Opera. Det är 20 år sedan sist, men några av de medverkande i årets uppsättning var med redan då.

– Förra gången var det flera operasångare med i uppsättningen, nu har vi valt att ha uteslutande musikalsångare, så det blir skillnad, konstaterar operachefen Ole Wiggo Bang som tycker att det finns vissa verk som bör återkomma på repertoraren med jämna mellanrum. Les Misérables är ett av dem.

Delvis samma huvudrollsinnehavare

Musikalen Les Misérables handlar om en mans kamp att bryta med sitt forna liv och bygga något nytt för sig själv och sin styvdotter i det efterrevolutionära Frankrike. Landet kokar av missnöjda studenter som hävdar sin rätt till frihet, jämlikhet och broderskap. Föreställningen sjungs på svenska och har faktiskt delvis samma huvudrollsinnehavare som när den sattes upp för 20 år sedan.

– Nu har jag fått egna barn och kan bättre förstå hur svårt det kan vara när man riskerar att förlora sitt barn, säger Cecilie Nerfont Thorgersen som gjorde sin debut på Wermland Opera med rollen som Fantine i Les Misérables 1996 och nu har rollen igen. 

Fick sin drömroll

Christer Nerfont var också med i den förra uppsättningen, även han som praktikant och i en mindre roll, även om han också vid ett par tillfällen fick hoppa in i den roll han nu har och som är hans absoluta drömroll – straffången Valjean.

– Det är en svår roll, eftersom den har så många skepnader men det är en fantastisk musikal, säger Christer Nerfont. 

På torsdag nästa vecka är det premiär. Sedan väntar ytterligare 69 föreställningar fram till nyår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.