Foto: SVT

Prisbelönta får får mästerlig klippning

Uppdaterad
Publicerad

Att vara av den rätta ullen för sitt uppdrag, ja, det är en nödvändighet om man ska vinna SM. Det vet fårklipparen Torbjörn Svensson. Vi följde med honom när ett mästarmöte ägde rum på Andreas Martelius gård utanför Högerud.

– Åka från gård till gård och och klippa deras djur. En del två gånger om året, en del en gång om året.

Så sammanfattar Torbjörn Svensson sitt jobb som fårklippare. Och att hans konst uppskattas, det har han fått kvitto på.

– Jag har vunnit åtta SM-guld och sedan har jag deltagit i tre VM, säger han.

Torbjörn Svensson från Gotland hamnade i den ulliga branschen för att han var på rätt plats vid rätt tid. För sexton år sedan frågade han om han följa med en fårklipppare, och resten är historia. Och den som vill vinna priser i fårklippning får vara beredd att resa mycket.

– Egentligen finns det inget knep, utan det är väldigt hårt arbete. Man ska klippa utomlands med klippare som är mycket bättre än en själv. Då har man England, Norge, Nya Zeeland och Australien som bra alternativ, säger han.

Blir igenkänd av fåren

Men vid vårt besök är det inte tävling på gång; tvärtom har Torbjörn Svensson lagt tävlingsklippningen på hyllan. Den här dagen klipper den prisbelönta fårklipparen i stället prisbelönt ull. För Andreas Martelius som äger gården  har deltagit i flera SM med ullen från sina får. I år vann ullen silver och brons i olika klasser. Priset delas ut för att skapa intresse för svensk ullproduktion, framför allt ryor och finull.

– En trevlig uppmuntran, givetvis. Vår huvudproduktion är ju lammkött egentligen. Vi producerar korsningslamm för lammköttsproduktion, men vi har en andel som är lantraser, till exempel rya, och det är givetvis kul att de vinner en viss uppmärksamhet, säger Andreas Martelius.

Men fastän han egentlligen producerar får för köttproduktion, önskar han att man tog mer vara på möjligheterna med ullen, och att fler sökte sig till branschen.

– Fårnäringen förtjänar mer utövare, kan man säga. Det här med ullpris är en del i det hela. Vi har väldigt få får i Sverige. Vi har ungefär 5-6,000 får i Sverige, och det är väldigt lite, säger han.

”Rätt skönt att bli av med pälsen”

Fårklipparen Torbjörn Svensson tycker att det allra roligaste med jobbet är att träffa så mycket människor. Men vad tycker då fåren när han kommer och ska klippa dem?

– Efteråt tycker det att det är rätt skönt att bli av med pälsen, det gör de absolut.

Känner de själva att nu är det dags att klippa sig?

– Jo, efter ett antal år så känner de igen mig, det gör de. Den minuten de klipps tror jag inte att de tycker att det är speciellt roligt. Men de är nog tacksamma efteråt, säger Torbjörn Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.