Foto: SVT

Privata aktörer vill rädda Rygge

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal privata aktörer har gått samman för att rädda Rygges flygplats i Moss söder om Oslo. Rygge skulle annars ha stängt den 1 november.

Det är en sammanslutning av ett 30-tal privata aktörer som kallar sig Rygge Airport, som planerar fortsatt drift av den civila flygtrafiken vid Rygges flygplats i Moss, skriver NRK.

Flygplatsen, som trafikeras av lågprisbolaget Ryanair, utnyttjas bland annat av många värmlänningar. I slutet av maj beslutade styrelsen för Rygges flygplats att lägga ner flygtrafiken till och från flygplatsen, på grund av den flygpassageraravgift som införts. 

Läs också: Rygge läggs ner

Den så kallade flygpassageraravgiften är en särskild avgift för flygresenärer som införs den första juni, efter ett beslut i Stortinget. Den innebär en ökad utgift på 88 norska kronor per passagerare och avgång från alla norska flygplatser.

– Styrelsen har i dag dragit slutsatsen att det inte finns grund för fortsatt drift med civil flygtrafik efter den första november i år. Flygpassageraravgiften gör att vi inte är konkurrensdugliga, sade Pål F Tandberg, vd för Rygges civila flygplats till NRK då.

Leds av tidigare försvarsminister

Nu kan det alltså bli fortsatt drift av flygplatsen. Gruppen ”Rygge Airport” leds av tidigare försvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, skriver NRK, som efter att ha pratat med ett flertal politiker, kommit fram till att uppemot 30 privata aktörer gått samman för att rädda flygplatsen. Parterna har enligt uppgift till NRK jobbat ihärdigt under sommaren med en ambition om att rädda driften av flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.