Protester mot ändrat rivningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Hela Sunne protesterar nu mot kommunens beslut att ta bort ett rivningsförbud för ett trähus mitt i tätorten. Partiet stöder sig på Länsstyrelsens åsikter att huset är värt att bevara.

– Sunne betecknar sig som en kulturkommun, då måste man ju kunna bevara våra gamla trähus. Vi har inte så många kvar nu. Det är Anders Broman i partiet Hela Sunne som hävdar det.

Hundraårigt trähus

Huset vars framtid nu diskuteras är den Wiklanderska gården på Kvarngatan mitt i Sunne. Det är ett trähus och med ett så kallat packhus byggt för mer än 100 år sedan. Kommunen har tidigare utfärdat ett rivningsförbud för huset, ett beslut som man i kommunens allmänna utskott nu har ändrat.

– Wiklanderska huset ägs av en familj i Göteborg och frågan om att ta bort rivningsförbudet har kommit därifrån. Det underlättar för dom att driva utvecklingen i kvarteret, hävdar Ola Persson (C) som var med om att föreslå borttagandet av rivningsförbudet.

I höstas gjorde Länsstyrelsen en kulturhistorisk värdering av gården och i det yttrandet hävdas det att det är viktigt att rivningsförbudet kvarstår.

– Idag finns inte så många trähus kvar. Slottet, hembageriet, optikhuset och något till. Den gamla kulturen i Sunne representeras av de här husen. Jag tycker att vi måste lyssna på Länsstyrelsens synpunkter, tillägger Anders Broman

– Det är viktigare att vi får bostäder i Sunne än att bevara gamla hus, fortsätter Ola Persson.

Kommunen gör nu en översyn av detaljplanen för kvarteret som i övrigt består av mest parkeringsplatser och som granne till Wiklanderska gården två stenhus.

I början av mars kommer frågan att behandlas i kommunstyrelsen i Sunne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.