Protestlista mot industriområde

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot ett nytt industriområde i Runnevål i Kil fortsätter. I samband med en demonstration i dag överlämnas en protestkrivelse till kommunalrådet Mickael Johansson (S).

Än så länge finns det inga beslut om att det ska bli ett industriområde.

– Men vi vill redan nu stoppa det här, säger Mats Börjesson i  Runnevålsgruppen som arbetar för att stoppa industriområdet.

– Vår boendemiljö försämras om det blir ett nytt stort industriområde i Runnevål, anser Mats Börjesson.

Störs av buller och lukt

Han menar att de som bor i Runnevål redan i dag störst av buller och lukt från det lilla industrimråde som finns i närheten.

– Det är därför vi oroar oss för konsekvenserna av ett nytt större område, säger Mats Börjesson. Dessutom finns det ledig industrimark och då tycker inte vi att det behövs något nytt stort område, säger Mats Börjesson.

Kommunalrådet Mikael Johansson påpekar att än är inga beslut fattade i det här ärendet.

– Men vi får då och då förfrågningar om industrimark i kommunen och vi behöver ha en beredskap för att kunna erbjuda intresserade mark här i kommunen, säger Mikael Johansson.

Hoppas få med de boende

– Det handlar helt enkelt om möjligheterna att utveckla kommunen, enligt Mikael Johansson. Vi vill ge det här chansen och hoppas få med oss de boende på tåget och vi har stora möjligheter att påverka vilken typ av verksamhet det blir på området.  Kommunens ska se till att det blir så lite buller och utsläpp som möjligt, säger Mikael Johansson.

En planändring är en förutsättning för att industriområdet ska bli av. Så snart miljö- och byggandsnämnden samlat ihop allt material ska förslaget ställas ut i kommunhuset och grannarna kan komma in med synpunkter på förslaget till planändring. Beslut om att det ska bli ett industriområde blir det först senare i höst.

Marken ägs av Kils kommun och arrenderas idag av en lantbrukare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.