Boo Westlund kämpar för att skolan ska bli kvar Foto: SVT

Råda skolas framtid avgörs

Uppdaterad
Publicerad

Idag tar kommunstyrelsen i Hagfors beslut om framtiden för Råda skola.

Beslutet om framtiden för skolan tas i kommunfullmäktige om några veckor. Något färdigt förslag till hur förändringen skulle se ut finns inte men enligt en upprörd föräldragrupp i Råda skulle förslaget innebära att mellanstadiet flyttas till Ekshärad och att endast en liten modulskola för 25-30 förskole- och lågstadieelever finns kvar i Råda.

Boo Westlund, är engagerad i frågan. Han säger att Råda har ett stabilt elevunderlag som borde utgöra en grund för fortsatt skolverksamhet. Han anser att man från kommun och skolledningen varken har förklarat eller motiverat varför man vill göra förändringar kring skolan.

– Alla vet att skolan i Råda under lång tid haft en renoveringsbehov och det har vi i bygden blivit lovade. Senast förra året togs ett fullmäktigebeslut och anslogs pengar för en renovering. ”Symboliska pengar” förklarar man från kommunen nu men politiska beslut och löften som inte infrias väcker ilska i bygden.

– Det finns mycket att säga och inga pengar att spara. Det här är en tragisk utveckling som drabbar våra barn, vår bygd och på sikt hela kommunen. Utan attraktiva byar som lockar barnfamiljer dör snart hela Hagfors kommun.

– Flyktingsituationen och barnens resväg borde också beaktas. För barnen i Sörby, Skymnäs och Prästbol innebär det här restider på upp till tre timmar per dag. Varje dag. Är det rimligt för en 10-åring?, undrar Boo Westlund.

Kommunstyrelsen startade sitt möte klockan nio idag men skolfrågan kommer att tas upp först i eftermiddag.

Ett reportage om detta kommer här på sajten senare under dagen och i våra sändningar i kväll. Vi söker kommunalråd Åsa Johansson (S) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.