Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten i Värmland kommer att förstärkas med 120 civilpliktiga. I klippet berättar Anders Markus på Räddningstjänsten i Karlstad hur det ska gå till och hur de påverkas av beslutet. Foto: Olle Ängeby/SVT

Räddningstjänsten i Värmland söker civilpliktiga brandmän för krigsplacering

Publicerad

Regeringens beslut att aktivera civilplikten förra året har bland annat inneburit att man i Värmland ska hitta runt 120 civilpliktiga brandmän som kan hjälpa räddningstjänsten utföra sina uppgifter vid höjd beredskap, och ytterst vid krig.

– Då kommer vår organisation belastas i större utsträckning och vi behöver vara fler brandmän, säger Anders Markus, avdelningschef på Räddningstjänsten i Karlstad.

De som först och främst kan förvänta sig ett kuvert som säger att man omfattas av civilplikten och ska krigsplaceras som brandman är de som redan kan arbetet.

– Man kanske har varit brandman men sen slutat av någon anledning, och ännu inte fyllt 60 år, säger Anders Markus.

Hör honom berätta mer om uppdraget i klippet ovanför.

Elförsörjning

Ett annat område där civilplikten kommer att börja gälla är elförsörjningen. Där är det framförallt arbete med att reparera skadade elledningar och stationer samt drifttekniker för bemanning av viktiga vattenkraftsanläggningar, enligt svenska kraftnät.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är civilplikt egentligen? I klippet berättar Lena Rådström Baastad, chef för Mellersta civilområdet i Sverige och landshövding i Örebro län, på tre frågor. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.