Rättegång om dödsolyckan på riksväg 63

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls rättegången mot den 22-årige man som är misstänkt för vållande till annans död, efter en kollision på riksväg 63 förra sommaren, där en 61-årig man omkom.

Det var i slutet av juni 2015 som en kraftig frontalkrock inträffade på riksväg 63 mellan Molkom och Blombacka utanför Karlstad. 22-åringen kom över på fel sida vägen och frontalkrockade med den mötande bil där en 61-årig man färdades tillsammans med sin fru och ett barnbarn. Mannen omkom i olyckan och kvinnan fick bland annat ett flertal frakturer på armar och revben. Den 13-årige pojke som satt i baksätet fick lindriga skador. 22-åringen klarade sig utan allvarliga skador.

Under tisdagen hålls rättegången mot 22-åringen, som åtalats misstänkt för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

”Det här kan inte gå bra”

22-åringen kom körande i sin bil och hade med sig en kompis i bilen bakom. Flera vittnen till olyckan sade under rättegången att de uppfattade att 22-åringen körde väldigt fort, runt 150 km/h på 90-vägen. Polisens beräkningar av hastigheten utifrån bland annat bromsspårens längd visar att 22-åringen ska ha kört minst 150 km/h.

– Jaha, de kappkör, berättar ett vittne att han tänkte när han såg de båda bilarna i hög hastighet i motsatt körfält.

Då hade han precis sett en a-traktor som körde långsamt före de två bilarna, och hann tänka ”Det här kommer inte att gå bra”, innan han i backspegeln såg ett rökmoln när kollisionen inträffade.

Förnekar brott

22-åringen förnekar brott. Han menar att han körde i en hastighet av runt 100 km/h och när han såg a-traktorn framför sig, började han bromsa in, men uppfattade det som att bromsen inte tog, så han tryckte till hårt på bromspedalen och alla hjul låstes då. Han fick sladd och kolliderade med den andra bilen och när han uppfattade vad som hänt hade han hamnat i diket.

Kammaråklagare Elisabeth Cramnert Högström yrkade på villkorlig dom och böter.

– Det är praxis i den här typen av mål, när det inte är grovt, säger hon till SVT Nyheter Värmland.

Dom kommer den 23 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.