Reflex som livräddare

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de bästa skydden från olyckor i höstmörkret är en liten, liten plastbit som de flesta har i fickan. Men är du säker på att den fungerar?

Enligt Trafikverket är risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Det enklaste sättet att minska risken för trafikolyckor i höstmörkret är att bära reflex.

De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker i ljusa områden med gatubelysning, uppger Trafikverket. Därför behöver du ha reflex inne i stan, där kanske du ser bra men busschaufförer och bilister inte ser lika bra.

Läs mer: Kampanjen som vill synliggöra

Om en bil med halvljus på kommer mot dig och du har mörka kläder på dig syns du först när ni är cirka 30 meter från varandra. Om du däremot har reflex på dig ökar avståndet till ungefär 125 meter, vilket ökar bilistens chanser att bromsa i tid om det skulle behövas.

Kom också ihåg att reflexer håller inte hur länge som helst. Normal livslängd är ungefär tre år.

Så här testar du din reflex:

  1. Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum.
  2. Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd.
  3. Släng den gamla om den syns märkbart sämre än den nya.

Fakta: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.