Foto: SVT

Rekordstort intresse för idrottsgymnasiet i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för en plats på idrottsgymnasiet i Torsby är rekordstort. Till hösten har 60 ungdomar sökt till de elva platser som finns för längdskidåkare och skidskyttar. En förklaring kan vara framgångsrika skidåkare som gått på Stjerneskolan.

Stina Nilsson, som tog brons i en av världscuptävlingarna i Quebec, är en av de många framgångsrika längdskidåkare som idrottsgymnasiet på Stjerneskolan i Torsby fostrat.

– Vi har blivit kallade medaljfabriken. Av de som gått här har vi räknat in 131 OS- och VM-medaljörer. Det är nog svårslaget, säger Råland Strid som är specialidrottslärare på Stjerneskolan.

Ännu ett skidlöfte

I vår lämnar ytterligare ett skidlöfte gymnasiet i Torsby. Moa Olsson från Vansbro, som tar studenten i vår. Nu summerar hon fyra år på skolan.

– Bra med tio timmar schemalagd skidträning varje vecka. Men träningsmängden för mig är mycket större, det blir dessutom många skidpass på kvällar och helger, säger Moa Olsson från Vansbro som är en av eleverna på idrottsgymnasiet.

– Och skidtunneln är en fantastisk tillgång för oss.

Eget labb

2012 sökte 17 ungdomar en plats på idrottsgymnasiet-längd. Till hösten vill 44 ha en av de sju platser som finns. För skidskyttarna var motsvarande siffror elva sökande då mot sexton i år. Några av förklaringarna till populariteten är ett allmänt ökande intresse för skidsporten, men också att man satsat på en sommarskidskola. I somras deltog 100 ungdomar. Dessutom finns ett mycket modern testlaboratorium vid Stjerneskolan.

– I labbet kan vi optimera träningen och testa varje aktiv så att de vet hur de ska träna. Det är unikt att Stjerneskolan äger ett eget labb, det är vi stolta över, säger Råland Strid.

”Vill nå världstoppen”

Hur många av de som nu går på gymnasiet som blir våra nya stora skidstjärnor vågar inte många förutse. Men ambitionen hos eleverna är stora.

Emil Nykvist har avslutat sitt träningspass och dessutom tillbringat en stund i testlabbet:

– Jag har utvecklat mig både som person och skidåkare. Jag har gått från att vara en av de sämre skidåkarna till en av de bästa. Jag gör mitt andra år i juniorlandslaget i skidskytte och det har varit jättekul.

Ditt framtida mål då?

– Jag ska bli bäst i världen så klart, säger Emil Nykvist självsäkert.

Och lika övertygad är Moa Olsson om vart hon vill nå.

– Jag vill nå den absoluta världstoppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.